TR EN

Eryılmaz Mali Müşavirlik / 2023-08-02

LİMİTED ŞİRKET NASIL KURULUR 2023 ?

 

 

       Yeni bir şirket kurma arefesinde olan pek çok girişimcinin, limited şirket ile ilgili merak ettiği bir çok husus bulunmakta, aşağıdakilere benzer bir çok soruya cevap aramaktadır. 

 

        "Limited şirket nasıl kurulur, limited şirket kaç günde kurulur, ltd kuruluş işlemleri nelerdir, tek kişi limited şirket nasıl kurulur, tek ortak ltd kuruluşu, ltd kuruluş süreci nelerdir ,  ltd kuruluş aşamaları nelerdir, ltd en az kaç ortaklar kurulur, limited şirket kurmak için gerekli minimum sermaye ne kadar? , Limited şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir? , Limited şirket kurmak avantajlı mı? vs. "

 

 

       Yeni bir şirket kurmak ve ticari faaliyetlerinizi limited şirket olarak devam ettirmeyi düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Bu makalemizde,  limited şirketlerin nasıl kurulduğunu,  sıfırdan bir limited şirketin kuruluş aşamalarını, maliyetlerini ve süreçlerini hepsini detaylı bir şekilde ele alacağız. 

 

 

 

LİMİTED ŞİRKET KURULUŞ AŞAMALARI NELERDİR ?

 

 

1. Adım - Limited Şirket SMMM Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 'inin belirlenmesi 

 

         Yeni bir limited şirket kurmaya karar verdiğinizde, öncelikle , şirketin kuruluşu ve sonrasındaki aylık muhasebe süreçleri için hizmet alınacak SMMM Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 'i belirlemelisiniz. 

 

         SMMM ile çalışmak, firmaların isteğine bağlı değil, yasal bir zorunluluktur. Limited şirketlerin aylık vergi beyannamelerinin hazırlanması, gönderilmesi ve muhasebe süreçleri için SMMM 'ler yetkilendirilmiştir. SMMM olmadan, şirketlerin vergi beyannameleri verilememektedir.  Muhaseb işleri yapılmayan ve vergi beyannameleri gönderilmeyen şirketlere ise, her ay mali cezalar kesilmektedir. 

 

        Diğer yandan, işinde tecrüneli ve dinamik bir SMMM, şirket kuruluş işelmlerinizin hızlı ve sağlıklı olmasını sağlayacak, devlet tarafından sunulan yasal teşvik ve indirimler konusunda sizi bilgilendirecektir. İşinizin , mali yönde sağlam bir zeminde kurulmasına katkı sağlamaklar birlikte, işinizi mali ve yasal risklere karşı koruyacaktır. 

 

 

2. Adım  - Limited Şirket Kuruluş Adresinin Belirlenmesi 

 

          İkinci adım olarak, limited şirketinizin kurulacağı adresini belirlemelisiniz. Limited şirket kuruluşu, yasal bir işyeri adresi olmadan mümkün değildir. Bu sebeple öncelikle işyeri adresinizi belirlemeniz önemlidir. 

 

          Eğer ticari faaliyetleriniz için fiziki bir işyerine/ofis ihtiyacınız yok ise,  alternatif olarak, uygun maliyetlerle bir sanal ofis adresi kiralayabilirsiniz. Kiraladığınız sanal ofis adresinde limited şirketinizin kuruluşunu yapabilirsiniz.  Yasalarımıza göre sanal ofis adreslerinde Limited şirketlerin kurulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.  

 

 

3. Adım -  Limited Şirket Kuruluşu İçin Gerekli Belgelerin Hazırlanması 

 

     Limited şirket kurmak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir ; 

 

  • Kurucu ortakların kimlik fotokopisi
  • 3 adet vesikalık fotoğraf (Arkaplanı beyaz) 
  • İşyeri adresi ( Yeni bir işyeri kiralayacaksanız, bu aşamada adres yeterlidir. Kira sözleşmesi , ticaret sicilin ünvanı onaylamasından sonra, şirket ünvanı ile yapılacaktır)
  • İkametgah belgesi
  • Kuruluş vekaleten yapılacaksa şirket kuruluş vekaletnamesi (Kurucu ortaklar imza için ticaret sicile gelirse, kuruluş vekaletine gerek olmayacaktır. ) 
  • Yabancı ortak var ise, pasaportunun noter onaylı tercümesi ve Türkiye vergi numarası
  • Yabancı ortak Türkiye 'de ikamet ediyorsa, ikamet izin kartının noter onaylı nüshası

 

 

4. Adım - Limited Şirket Ana sözleşmesinin hazırlanması 

 

      Limited şirket ana sözleşmesi , önemli ve uzmanlık gerektirdiği için , bu konuda tecrübeli mali müşavirler tarafından hazırlanması yerinde olacaktır. Çünkü ana sözleşmede yapılacak hatalardan dolayı ticaret odasındaki memurlar, şirket kuruluş başvurusunu tescil etmemekte, ek masraflar oluşmaktadır. 

 

         Birinci adımda belirlediğimiz gibi , tecrübeli bir SMMM ile anlaşma sağladığınızda, SMMM bu aşamayı ve sonraki tüm aşamaları tamamlayacak,  size yol gösterecektir. 

 

      Limited şirket ana sözleşmesinde yer alması gerekli bilgiler; 

 

  • Şirketin kurucuları,
  • Şirketin kuruluş adresi, 
  • Şirketin ünvanı ( Kuruluş için uygun olup olmadığı, benzer ünvanla başka bir şirket olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu kontrol tarafımızdan sağlanmaktadır) 
  • Şirketin sermayesi (minimum 10.000 TL)
  • Ortakların sermaye oranları/payları
  • Şirketin müdürü/yasal temsilcisi
  • Şirketin ana sektörü ve yapılacak ticari faaliyetleri

 

 

5. Adım  -  Limited Şirketin Ticaret odasına kaydı ve ilanı için gerekli belgeler

 

  • Ticaret odası başvuru dilekçesi
  • Ticaret odası kayıt beyannamesi
  • Ticaret odası randevu formu
  • Mersis kayıt numarası
  • Yabancı Ortaklı Kuruluşlarda, Limited Şirket Kuruluş bildirim formu ( Mali Müşavir tarafından onaylanması zorunludur.) 
  • Kuruluş vekaleten yapılacaksa "şirket kuruluş vekaletnamesi"
  • Şirketin yasal temsilcisi/müdürü ticaret odasına gelirse, noterden imza beyanına gerek yoktur. Kuruluş işlemi vekaleten yapılacaksa, müdürün ayrıca noterden imza beyanı gereklidir.

 

6. Adım - Limited Şirket imza sirküleri ve muhasebeci vekaletnamesinin çıkarılması

 

     Ticaret odasının, limited şirket kuruluş talebini onaylamasından sonra, şirketin yasal temsilcisi noterden imza sirküleri çıkarmalıdır. İmza sirküleri şirketin tüm yasal işlemlerinde gerekli olacaktır.  İmza sirküleri ile birlikte , şirketin muhasebe işlerini yapacak SMMM'ye muhasebeci vekaleti çıkarılmalıdır.

 

 

7. Adım - Limited Şirket Banka Hesabı Ve Sermaye Blokesi 

 

    Yeni yasal düzenlemelere göre, limited şirket kurarken sermayenin bir kısmının banka hesabına yatırılması ve bloke ettirilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.  Yani , hiç sermaye ödemeden limited şirket kurabilirsiniz.  Şirket kuruluşundan sonra, banka hesabının açılması ve taahhüt edilen sermayenin yatırılması için yasal süre iki (2) yıldır.

 

      Şirketin ticaret siciline tescilinden sonra , gerekli belgelerle banka hesabı açılabilir.

      Limited Şirket banka hesabı açabilmek için gerekli belgeler ; 

  • İmza sirküleri,
  • Ticaret sicil gazetesi , 
  • Vergi levhası,
  • Şirket kaşesi,
  • Ticaret odası faaliyet belgesi

 

ÖNEMLİ 1; Limited şirkete banka hesabı açabilmek için , şirketin yasal temsilcisinin/müdürünün bizzat bankaya gitmesi gerekmektedir.  Türkiyede ki bankalar, limited şirketlere vekaletname ile hesap açmamaktadır.

 

ÖNEMLİ 2 ; Yabancı ortaklı kurulmuş ve şirket yetkilisi yabancı ülke vatandaşı olan şirketlerin banka hesabı açılışlarında, bankalar bir takım ek belge ve prosedür isteyebilmektedir. 

 

8. Adım - Limited şirketin vergi dairesi kaydı ; 

 

    Kuruluş başvurusunun ticaret sicile tescilinden sonra , vergi dairesi kaydı yapılmalıdır. Bu işlemi, mali müşavirler , muhasebeci vekaletnamesi ile yapmaktadır. Vergi dairesine iletilmesi gerekli belgeler; 

 

  • Etebligat kayıt formu
  • İnteraktif vergi dairesi şifre talep formu
  • İşyeri kira sözleşmesi ve kira sözleşmesinin damga vergisi beyanı
  • SMMM sözleşmesi ve SMMM sözleşmesinin damga vergisi beyanı

 

       Vergi dairesinden bir memur, başvurudan sonra, iş yoğunluğuna bağlı olarak ortalama bir iki hafta içerisinde işyeri adresinize gelecek ve bir yoklama raporu hazırlayacaktır. Yoklama raporunu , şirket müdürü , sigortalı personel veya vekaletname ile yetkilendirilmiş 3. kişi imzalayabilir.

 

9. Adım - Limited şirket  belediye işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı

 

        Limited Şirketiniz fiziki bir işyeri kullanıyor ise, şirket belgeleri ile bağlı olunan belediyeye başvuru yapılmalı, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınmalıdır.  İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için gerekli belgeler, her belediyeye göre değişebilmektedir. Gitmeden önce, bağlı bulunduğunuz belediyeden, gerekli belgeleri öğrenmeniz fazydalı olacaktır.

 

10. Adım - Limited şirket sanayi odası kaydı

 

        Sanayici (üretici) olan Limited şirketler, kuruluş tescilinden sonra ayrıca sanayici odasına dakayıt olmalıdır. 

 

 

11. Adım -  Limited Şirket Ticari faliyetlerinin başlaması

 

       Bu aşamalardan sonra, Limited şirketinizin ticari faaliyetlerine başlayabilir. Artık , Limited şirketinizle fatura kesebilirsiniz. İşçi çalıştırabilirsiniz. Limited şirketinizle ithalat & ihracat yapabilirsiniz. Şirketiniz için banka hesapları açabilirsiniz. 

      

          Limited şirketiniz mağazacılık sektöründe faaliyet gösteriyor ve perakende satış yapıyor ise , yazarkasa-pos cihazı almanız gerekmektedir.  Bazı bankalar, yazarkasa-pos cihazlarını, çeşitli promosyonlar kapsamında indirimli veya ücretsiz verebilmektedir.  Yazar-kasa pos cihazlarının kurulumu, yetkili servisleri tarafından yapılmaktadır.  Cihazın kullanımı ve özellikleri konusunda , yetkili servis gerekli eğitimleri vermektedir. 

 

      Kuruluştan sonraki aylık mali süreçlerle ilgili, işinizin gerekliliklerine göre,  Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sizi bilgilendirecektir. 

 

      

LİMİTED ŞİRKETLERLE İLGİLİ EN SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 

 

1 - Limited Şirket Kaç günde Kurulur ? ;  Bir Limited şirket, ortalama 3 - 4 iş günü içinde kurulabilmektedir. Özellikli bir durum yok ise,  bu süreç içerisinde , tüm resmi kayıt ve prosedürler tamamlanabilmektedir. 

 

2 - Limited Şirket kurmak için ortak bulmak zorunlu mu ?; Tek bir kişi, Limited Şirket Kurabilmektedir. Limited şirket kurmak için ortak bulmak zorunluluğunuz yoktur. 

 

3 - Limited Şirket En fazla Kaç Ortakla Kurulabilir ? ; Limited şirketler , en az bir (1) ortakla,  en fazla  elli (50) ortakla kurulabilmektedir. 

 

4 - Limited Şirket Kurmak için gerekli olan minimum sermaye ne kadar? ;  2023 yılında, Limited şirket kurabilmek için gerekli minimum sermaye 10.000 TL 'dir. Şirketi kurarken, sermayeyi bloke ettirme zorunluluğu bulunmamaktadır. 

 

5 - Sanal Ofis Adresinde Limited Şirket Kurulabilir mi ?  ; Sanal ofis adresinde Limited şirket kurulmasında yasal açıdan bir kısıtlama bulunmamaktadır.  Sanal Ofis adresinde Limited Şirket kurabilir , ticari faaliyetlerde bulunabilirsiniz. 

 

6 - Ev Adresinde Home Ofis olarak Limited Şirket Kurulabilir mi ?  ;  Oturduğunuz evi home ofis olarak kullanmak ve bu adreste Limited şirket kurulmasında yasal açıdan bir kısıtlama bulunmamaktadır.  Yaşadığınız ev adresinde Limited Şirket kurabilir , ticari faaliyetlerde bulunabilirsiniz. 

 

7 - Limited Şirket Kurmak İçin Toplam Maliyet ne kadar? ;  2023 yılında, minimum gereksinimlerle , Limited Şirket kuruluş maliyeti 5.000 TL 'den başlamaktadır. Bu maliyet, ortak sayısı, iş alanı gibi kriterlere göre değişmektedir. 

 

8 - Limited Şirket kurmak prestijli mi? ;  Limited şirket, bir sermaye şirketi olduğu için,  şahıs şirketlerine göre çok daha fazla prestijlidir. Diğer yandan, kuruluş prosedürlerinin AŞ 'lere kıyasla daha kolay olması sebebiyle Türkiye 'de en çok tercih edilen şirket türüdür. 

 

9 - Yabancılar Türkiye 'de Limited Şirket Kurabilirmi? ; Yabancılar Türkiye 'de pasaportları ile limited şirket kurabilmektedir. 

 

10 - Limited Şirketlerin Aylık Giderleri Ne kadar? ; Limited şirketlerin hiç faaliyeti olmasa bile, aylık muhasebe ücretleri, aylık vergi beyannamelerinin damga vergileri gibi , her ay ortalama 1.500 TL - 2.000 TL 'den başlayan giderleri vardır. 

 

11 - Sigortalı bir işte çalışanlar Limited Şirket Kurabilir mi? ;  Başka bir işte sigortalı olarak çalışanlar, Limited şirket kurabilmektedir. Ayrıca, sigortalılılığınız devam ettiği sürece , bağkur sigorta primi ödeme zorunluluğunuz olmamaktadır. 

 

12 - İkamet ettiğim şehirden farklı bir şehirde Limited şirket kurabilirmiyim? ; Limited şirket kurarken, hangi şehirde ikamet ettiğiniz önemli değildir.  Hangi şehirde ikamet ediyorsanız edin,  noterden alıp göndereceğiniz bir vekaletname ile, İstanbul 'da sanal ofis temin edip, şirketinizi anahtar teslim kurabilmekteyiz. 

 

 

        ÖZETLE ; Limited şirket nasıl kurulur sorusunu soran girişimcilerin, Limited şirket kurmak için dikkat etmeleri gereken en önemli konu , şirketin kuruluşu ve sonrasında ki muhasebe süreçleri için hizmet alacakları Mali Müşavir Muhasebeciyi belirlemeleri gereklidirr.  Tecrübeli ve dinamik bir Mali Müşavir, tüm kuruluş süreçlerini tamamlayacaktır.  Mali risklere karşı işinizi koruyacak , her konuda sizi doğru yönlendirecektir. 

 

          

              Limited şirketinizin kuruluş süreçleri ve şirketinize özel detaylı maliyet tablosunu ÜCRETSİZ almak için , bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. 

 

 

 


Etiket ; limited, şirket, ltd, kuruluş, kurmak, açılış, 2023, aşamaları, işlemleri, limited şirket nasıl kurulur, limited şirket kaç günde kurulur, tek ortaklı limited şirket nasıl kurulur, limited şirket kuruluş aşamaları