Hazır gıda Şirketi Kurmak Ve Maliyetleri
Hazır gıda sektöründe şirket kurmak isteyen kişilerin, cevabını merak ettiği pek çok soru bulunmaktadır. Bu sorulardan bazıları şunlardır;
“ Hazır gıda şirketi nasıl kurulur, Hazır gıda şirket kuruluş maliyeti ne kadar, Hazır gıda şirket kuruluş giderleri nelerdir , sanal adreste Hazır gıda şirketi kurulabilirmi, Hazır gıda şirketi kuruluş adımları, Hazır gıda şirketinin aylık giderleri nelerdir Hazır gıda şirketi aylık muhasebe ücreti ne kadar, home ofiste Hazır gıda şirket kuruluşu nasıl yapılır, Hazır gıda limited şirket kuruluş maliyeti nedir, Hazır gıda, Hazır gıda anonim şirket kuruluş maliyeti ne kadar , tek kişi hazır gıda şirketi kurabilir mi ??? “
Hazır gıda şirketinin kuruluş süreçleri ve maliyetleri hakkında bunlar ve benzeri soruların cevaplarını arayan girişimcilerden biriyseniz, bu sayfada yer alan bilgilerin sizlere yol göstermesi ve ticari faaliyetlerinizde fayda sağlamasını umarız.
Hazır gıda şirketi kurarken aşağıda belirttiğimiz süreçleri dikkate almanız, şirket kuruluş işlemlerinizin daha sağlıklı ve sorunsuz şekilde tamamlanmasına katkı sağlayacaktır.
Diğer yandan, Türkiye vergi mevzuatı değişken bir yapıdadır ve her gün yeni kanunlar hayatımıza girmektedir. Bu nedenle, Hazır gıda şirketi kurmaya karar verdiğinizde, yasal yönetmelikler çerçevesinde bazı değişikliklerin olabileceğini belirtmekte fayda olacaktır.
HAZIR GIDA ŞİRKETİ NASIL KURULUR ?
1. Hazır gıda şirketim için hangi şirket türü daha uygun ?
Hazır gıda şirketi kurmayı düşünüyorsanız öncelikle, kurulacak şirektin yasal türüne karar vermelisiniz. Hazır gıda faaliyetleri için şahıs şirketi veya daha prestijli olan sermaye şirketlerinden birini (limited şirket, anonim şirket) tercih edebilirsiniz.
Hazır gıda sektörü için şahıs şirketleri, çoğunlukla, düşük maliyetli olması sebebiyle, çok küçük ölçekli şirketler tarafından tercih edilmektedir. Hazır gıda sektörü için şahıs şirketinin avantajı, kuruluş maliyetinin düşük olması ve kolay kapatılabilmesidir. Dezavantajı ise, gelir arttıkça vergi oranının artmasıdır.
Hazır gıda sektörü için sermaye şirketleri ise, çoğunlukla, sabit vergi oranlı olması ve daha prestiji olması sebebiyle, orta ve büyük ölçekli şirketler tarafından tercih edilmektedir.
(Sabit vergi oranlı ne demek ? ; Sermaye şirketlerinde elde edilen kar üzerinden alınacak gelir vergisinin oranı sabittir. Gelir ne kadar olursa olsun bu oran değişmez. Buna karşın şahıs şirketlerinde ; net kar arttıkça gelir vergisi oranı kademeli olarak %40’a kadar artmaktadır. )
Hazır gıda sektöründe faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli şirketlerin çok büyük çoğunluğu bu nedenle sermaye şirketlerini tercüh etmektedir. Ek olarak, pek çok küçük şirketin ‘de, daha prestijli olduğu için sermaye şirketlerini tercih ettiği görülmektedir.
2. Hazır gıda şirketi kurmak için işyeri kiralamak şart mı ?
Hazır gıda sektöründe şirket kurmak için, bir işyeri adresine ihtiyaç vardır. Türkiye deki kanunlara göre, yasal bir adres olmadan şirket kuruluşu yapılamamaktadır.
Eğer ticari faaliyetleriniz için fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise, faaliyetlerinizle uyumlu olması koşuluyla sanal iş adresi kiralayabilir veya evinizin bir odasını home ofis kullanarak hazır gıda şirketinizin kuruluşunu yapabilirsiniz.
Kendi evimi home ofis Olarak Hazır gıda şirketi kurmak için kullanabilirmiyim
Hazır gıda faaliyetleriniz için fiziki bir işyerine ihtiyacınız yok ise , faaliyetlerinize uygun olması koşuluyla, kendi evinizi home ofis adres olarak kullanabilir ve Hazır gıda şirketi kurabilirsiniz.
Sanal Adreste Hazır gıda şirketi kurabilirmiyim ?
Fiziki bir işyeriniz yok ise, Hazır gıda faaliyetleriniz için uygun maliyetlerle sanal ofis adresi kiralayabilir ve yasal iş adresi olarak kullanabilirsiniz . Hazır gıda şirketlerinin sanal iş adresi kullanımı için yasal bir kısıtlama bulunmamaktadır.
3. Hazır gıda şirketi kurmak için Serbest Muhasbeci Mali Müşavir ile çalışmak zorunlu mu ?
Hazır gıda şirketinizin kuruluşu ve şirketin muhasebe süreçleri için , işinde yetkin olan, tecrübeli bir mali müşavir ile anlaşma sağlamalısınız.
Kanunlarımıza göre, şirketlerin vergi beyannamelerinin hazırlanması ve gönderilmesi için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) yetkilendirilmiştir. SMMM olmadan, aylık ve dönemsel vergi beyannameleri gönderilememektedir. Bu yönüyle bakıldığında , SMMM ile çalışmak yasal bir zorunluluktur.
ÖNEMLİ ; Tüm şirketlerin, hiç faaliyeti olmasa bile, aylık vergi beyannamelerini göndermeleri yasal bir zorunluktur. Bir SMMM ile anlaşma sağlamayan ve aylık vergi beyannamelerini göndermeyen firmalara, maliyeden her ay yaklaşık 7.000 TL - 8.000 TL (2023 verilerine göre) civarı ceza kesilmektedir.
Ek olarak ; İşinde yetkin ve tecrübeli bir SMMM, Hazır gıda şirketinizin kuruluş ve yasal prosedürlerinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Şirketinizin hızlı ve sorunsuz kurulmasını aracılık etmekle birlikte, muhasebe ve yasal işlemler konusunda size rehberlik edecek, işinizi mali risklere karşı koruyacaktır.
4. Hazır gıda şirketi mali müşavir muhasebe ücretleri ne kadar ?
Mali müşavirlik muhasebe servis ücretleri her firma için aynı değildir.
Şirketin büyüklüğü, işçi sayısı, aylık fatura sayısı, aylık ithalat & ihracat sayısı, banka işlem saysısı, yazarkasa-pos cihazı kullanımı, şube sayısı , e-fatura kullanımı, e-defter kullanımı gibi kriterlere göre her firmaya özel belirlenmektedir.
Hazır gıda firmanız için güncel muhasebe ücretini öğrenmek için, teklif isteyebilirsiniz.
5. Hazır gıda Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Hazır gıda şirketi kurmak için gerekli belgeler ;
-Şirket kurucusunun / kurucuların kimlik fotokopisi
-3 adet fotoğraf
-İşyeri kira sözleşmesi
İlk etapta bu belgeleri ilettiğinizde şirket kuruluş işlemlerinizi başlatıyoruz. Birkaç gün içinde şirketinizin kuruluş işlemlerini yapıyoruz. .
6. Hazır gıda Şirketi Kuruluşu Toplam Maliyet Ne Kadar ?
Hazır gıda şirketinin kuruluş masrafları, şirketin yasal türü , ortak sayısı, yabancı ortak olup olmaması, yabancı ortak var ise Türkçe bilmesi, işyerinin kirası, işçi sayısı gibi kriterlere göre değişmektedir.
2023 yılı verilerine göre şirket türleri bazında, şirket kuruluş maliyetleri, yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir
6.1 - Hazır gıda şahıs şirketi kuruluş maliyeti
Hazır gıda şahıs şirketi kuruluş maliyeti, yaklaşık olarak 900 TL -1.000 TL civarındadır.
Bu maliyetin içerisinde, noter ücretleri (imza sirküleri, muhasebeci vekaleti) ve SMMM şirket kuruluşu ve defter beyan kayıt (elektronik defter ) servis ücreti (minimum) bulunmaktadır.
(ÖNEMLİ NOT; Şahıs şirketlerinin kurulması için ticaret odası veya esnaf odasına kayıt olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sebeple maliyete eklenmemiştir. Hazır gıda şahıs şirketiniz için ticaret odasına kayıt olmanız gerekli olur ise, ticaret odası kayıt ücreti yaklaşık 2.500 TL , esnaf odası kayıt ücreti yaklaşık 1.800 TL civarı olacaktır.
6.2 - Hazır gıda Limited Şirket LTD Kuruluş Maliyeti
Hazır gıda limited şirket kuruluş işlemlerinde meydana gelen temel giderler aşağıdaki gibidir ;
Noter giderleri (imza sirküleri, muhasebeci vekaleti )
Ticaret odası kayıt ve ilan ücreti
Sermaye harcı
Şirket kuruluşu, ticaret odası kaydı & vergi dairesi kaydı SMMM hizmet bedeli
Şirket Kaşesi
2023 yılındaki asgari gereksinimler dikkate alındığında, tek ortaklı bir Hazır gıda LİMİTED ŞİRKETİNİN KURULUŞ MALİYETİ 5.100 TL 'den başlamaktadır. Bu maliyete, tüm kuruluş giderleri dahildir.
Not ; Hazır gıda limited şirketi kurmak için, sermaye blokesi zorunluluğu yoktur. Yani limited şirket kurarken sermyenin hazır olması gerekmemektedir.
ÖNEMLİ ; Hazır gıda limited şirketinin ortak sayısı, sermayesi, müdür sayısı, ortakların uyruğu gibi kriterlere göre, maliyetler bir miktar artacaktır.
İşinize özel güncel ve detaylı maliyet tablosunu ÜCRETSİZ almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.
6.2 - Hazır gıda Anonim Şirket AŞ Kuruluş Maliyeti
Anonim şirketler, kuruluş işlemleri ve mali süreçleri en komplike olan şirket türüdür. Kuruluşunda karşılaşılan başlıca masraflar ;
Noter giderleri (imza sirküleri, muhasebeci vekaleti )
Ticaret odası kayıt ve ilan ücreti
Sermaye harcı
Şirket kuruluşu, ticaret odası kaydı & vergi dairesi kaydı SMMM hizmet bedeli
Şirket Kaşesi
Ek olarak, şirket kuruluş sürecinde banka hesabı açılması ve sermayenin en az dörte birinin (%25 ) bloke edilmesi zorunluğu vardır.
2023 yılındaki minimum gereksinimler dikkate alındığında, tek ortaklı bir Hazır gıda ANONİM ŞİRKETİNİN KURULUŞ MALİYETİ 6.200 TL 'den başlamaktadır. Bu maliyete, tüm kuruluş giderleri dahildir.
ÖNEMLİ; Bloke edilecek sermaye tutarı, şirket kuruluşundan sonra bankadan çekilebileceği için maliyete dahil edilmemiştir. Hazır gıda anonim şirketi kurmak için, şirket sermayesinin en az dörtte biri (%25) hazır olmadır. 50.000 TL sermayeli bir AŞ için bloke edilecek tutar en az 12.500 TL 'dir.
7 - Hazır gıda şirketinin aylık giderleri nelerdir ? Hazır gıda firmasının aylık ödemeleri
Hazır gıda şirketi kurulduktan sonra, şirket kapatılmadığı müddetçe, aylık ve dönemsel, vergi ödemeleri, muhasebe ücreti, yıllık defterlerin tasdik ücreti gibi masrafları olacaktır.
Hazır gıda şirketinin aylık giderleri ve vergi ödemeleri, firmanın gelir-gider durumu, işçi sayısı, faaliyet alanı, dönemsel net karı ve iş hacmi gibi kriterlere göre değişkenlik gösterecektir.
Hiç faaliyeti olmayan bir Hazır gıda şirketinin, 2023 yılında aylık gider kalemleri, minimum aşağıdaki gibi olacaktır.
-Her ay KDV beyannamesinin damga vergisi ; 195 TL
-Her ay SMMM - Muhasebe Servis Ücreti ; Şirketi türüne göre ve iş hacmine göre belirlenir. (Teklif isteyiniz)
-Üç ayda bir Geçici Vergi Beyannamesinin Damga Vergisi ; 303 TL
-Üç ayda bir Muhtasar Vergi - Stopaj Vergisi ; 675 TL
-Yılda bir Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Damga Vergisi ; 380 TL
-Yılda bir muhasebe defterleri tasdik giderleri ve kırtasiye & bilişim gider katılım payı ; Şirket türüne ve tasdik edilecek defterlere göre değişir.
8. Hazır gıda şirketi kurabilmek için ortak bulmak şart mı ?
Hazır gıda şirketi kurmak için ortak bulma zorunluluğu yoktur. Tek başınıza, tek ortak olarak hazır gıda limited şirketi veya hazır gıda anonim şirketini kurabilirsiniz.
9. Yabancılar Türkiye de hazır gıda şirketi kurabilir mi ? Hazır gıda şirketlerine ortak olabilir mi ?
Yabancı ülke vatandaşları, Türkiye ‘de şirket kuruluşu ve ticari faaliyetler bakımında Türk Vatandaşı kişiler ile aynı haklara sahiptir.
Yani, yabancı ülke vatandaşlarının, Türkiye ‘de hazır gıda şirketi kurmasında yasal bir kısıtlama bulunmamaktadır. Aynı şekilde, kurulu olan bir şirkete ortak olmasında, hisse almasında, hisse satmasında bir sınırlama yoktur.
Türkiye ‘de hazır gıda şirketi kurmak isteyen yabancı girişimciler, pasaportları ile kolaylıkla sermaye şirketi (limited şirket, anonim şirket) kurabilmektedir.
Yabancı girişimcilerin Türkiye ‘de hazır gıda şirketi kurabilmek için dikkat etmeleri gereken en önemli husus, yabancıların şirket kuruluşu konusunda tecrübeli bir mali müşavir bulmaktır.
10. Hazır gıda şirketi kurduktan sonra işçi çalıştırmak zorunlu mu?
Hazır gıda şirketinizde işçi çalıştırılması gibi bir yasal zorunluluk bulunmamaktadır. İşçi çalıştırmak, tamamen sizin ticari ihtiyaçlarınızla ilgilidir.
Diğer bir ifadeyle, ihtiyacınız yoksa, hazır gıda şirketinizde işçi çalıştırmak zorunda değilsiniz. Tek ortak olarak şirketinizi kurabilir ve ticari faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.
Hazır gıda şirketi kuruluşu notlar ; ;
Hazır gıda şirketinin kuruluşu hakkında bu sayfada paylaştığımız bilgiler, girişimcilere bir fikir sunması için bilgilendirme amacıyla kaleme alınmıştır. Unutulmamalıdır ki; her gün yeni kanunlar çıkarılmakta, yasal mevzuat sürekli değişmektedir. Ek olarak, maliyetler ve masraflar enflasyon sebebiyle sürekli değişmektedir.
Hazır gıda, şirket, kuruluş, maliyet, hazır gıda şirketi, kuruluş, maliyet, Hazır gıda firması kuruluş giderleri, Hazır gıda şirketi nasıl açılır, sanal adreste Hazır gıda şirketi kuruluşu, home ofis Hazır gıda firması nasıl kurulur, Hazır gıda şirketinin kuruluş giderleri nelerdir, Hazır gıda firması kuruluş maliyeti