TR EN

Eryılmaz CPA - Sanal Ofis Şirket kuruluşu / 2023-08-02

Sanal Ofis Şirket kuruluşu

 

    Gelişen teknoloji trendlerine parelel olarak e-ticaret , bilişim , web-tasarım, sosyal medya yönetimi, yazılım geliştirme gibi , fiziki bir işyerine ihtiyaç duyulmayan bir çok iş alanı meydana gelmiştir. 

 

    Bu alanlarda faaliyet gösteren  ve ticari faaliyetlere başlamak için çok yüksek maliyetlere katlanmak istemeyen girişimcilere , sanal ofis adresi kullanmak önemli bir maliyet ve hız avantajı sağlamaktadır. 

 

      "Sanal ofis nedir, sanal ofis yasal mı, sanal ofis adresini kimler kullanabilir, sanal ofiste limited şirket kurabilirmiyim, sanal ofiste anonim şirket kurulurmu, sanal ofiste şirket kurulabilirmi, sanal ofisin avantajları nelerdir, sanal iş adresi kullanmak yasal mı, sanal iş adresinde ltd kuruluşu yapılır mı, sanal iş adresinde aş kuruşluşu yapılır mı , ofis olmadan şirket kurulur mu, sanal ofis şirket merkezi olurmu, şirket kurmak için dükkan şartmı, vergi levhası çıkarmak için işyeri şart mı "

 

Sanal Ofis Nedir ? 

 

       Sanal ofis; şirket kuruluşu yapmak ve bir iletişim adresi göstermek için, uygun maliyetlerle kullanılabilen , ortak kullanılan bir ofis adresini ifade etmektedir. Diğer bir deyişle,  adres olarak bir posta kutusu kiralanmasını ifade eder. 

 

Sanal Ofis Yasal Mı ? 

    Evet , şirket kurmak için sanal ofis adresi kullanmak yasaldır. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve yasalarına göre, bir adresi bir çok şirketin ortak kullanması ve/veya sanal adres olarak gösterilmesinin önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.

 

Sanal Ofiste Şirket Kuruluşu Yapılabilir Mi ? 

 

     Tamamen yasal olan sanal ofis adresinde,  ticari faaliyetlerinize uygun olması durumunda şirket kuruluşu yapılabilmektedir. Buradaki ticari faaliyetlerden kast, işlerinizi icra etmek için , normal koşullarda bir ofisin yeterli olup olmayacağıdır. 

 

      Örneğin ; Web tasarım-yazılım faaliyetleri için , bir ofis adresi yeterli olduğundan, bu faaliyetlerde bulunan bir şirket için sanal ofis adresi kullanılabilir.  Ancak , faaliyeti üretim - imalat olan sanayi şirketleri, sanal adres kullanamazlarlar. İmalat faaliyetlerine uygun olacak, fiziki  atölye veya fabrika adresi kullanmaları gerekir. 

 

Sanal Ofiste Limited Şirket Veya Anonim Şirket Kurulabilir Mi ?

 

     Sanal ofis adresinde, ticari faaliyetlere uygun olması koşuluyla limited şirket veya anonim şirket kurulabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi ; ticari faaliyetleri için , normal koşullarda bir ofis yeterli olan, limited şirket veya anonim şirket, sanal adreste kuruluş yapabilir. 

 

     Esas faaliyeti üretim ve imalat olan, sanayici limited şirket ve anonim şirketler, sanal ofis adresinde kuruluş yapamazlar. Kuruluş yapılması durumunda, yoklama memuru adres uygun olmadığı için yoklama tutanağını hazırlamayacak ve şirketi aktif etmeyecektir. 

 

 

Evimi Yasal Adres Olarak Gösterebilir Miyim ?  Ev Adresimde Şirket Kurabilir Miyim ? 

 

    Yasal iş adresi olarak ev adresi gösterilebilmekte ve şirket kuruluşu yapılabilmektedir. Ancak, ev adresini iş adresi olarak kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus bulunmakta. 

 

     Bu hususlardan ilki, adres gösterilecek evin mülkiyeti ve STOPAJ ödeme hususudur.  Eğer, eviniz kira ise ve evinizde şirket açılışı yaparsanız, ödediğiniz net kiranın dörtte biri ( %25) oranında her ay stopaj ödemeniz çıkacaktır.  Örneğin; evinizin aylık kirası 3.000 TL ise, yasal adres olarak kullanmanız durumunda hery ay, 750 TL STOPAJ ödemeniz çıkacaktır. 

 

Not ; Stopaj oranı brüt kiranın beşte biri (%20) idir.  Bu oran net kiranın dörtte birine (%25) denk düşmektedir. 

 

    İkinci öneli hususlardan biri, adres gösterilecek evin yapı (apartman, villa, müstakil vs. )  durumudur. Eğer adres gösterilecek ev, bir apartman dairesi ise,  apartmandaki diğer daires sahiplerinin de rızası/onayı olması gerekmektedir. 

 

 

Sanal Ofisin Avantajları Nelerdir ?

 

   Sanal ofis kullanımı, özellikle yeni şirket kuracak ve ticari faaliyetlere başlayacak girişimcilere düşük maliyetli ofis çözümleri sağlamaktadır.   

 

     Fiziki bir işyeri kiralanması durumunda elektirk faturası, su faturası, doğalgaz, internet aboneliği, ofis eşyalarının temini, ofisin temizliği, aidat ödemeleri, STOPAJ ödemeleri, ofisin güvenliği gibi konular , girişimci açısından, maliyet ve zaman almaktadır. Sanal ofiste bu tür giderler ve ofisle ilgili riskler oluşmamakta, girişimci , kendi işine daha fazla odaklanabilmektedir.

 

Sanal Ofiste Şirket Nasıl Kurulur ?

   Sanal ofiste şirket kuruluşu yapabilmek için, öncelikle hizmet alınacak sağlayıcı belirlenmeli, alınacak sanal ofis hizmetlerinin kapsadığı konularda anlaşma yapılmalıdır. Anlaşma sağlandıktan sonra, sanal ofis hizmeti veren firma ile "Sanal Ofis Kiralama Hizmet Sözleşmesi" imzalanacaktır. Bu sözleşme ile resmi açılış başvurusunda bulunabilirsiniz. Şirket kurmak için,  bu sözleşmeyi , Mali Müşavir'e iletmeniz yeterli olacaktır. 

 

Sanal Ofisi Kimler Kullanabilir ? 

 

      Sanal ofis kullanımında, kanunlara göre bir sektör kısıtlaması bulunmamaktadır. Avukat, doktar, mimar, mühendis, danışman, tercüman, ithalatçı & ihracatçı , müzik & yapım, menajerlik, eğitim gibi çok farklı sektörlerde faaliyetlerde bulunanlar ve ticari faaliyetleri için fiziki bir adrese ihtiyaç duymayan herkes sanal ofis adresi kullanabilmektedir.

 

Sanal Ofisi Kimler Kullanamaz ? 

 

      Ticari faaliyetleri için, belli özellikleri ve şartları taşıması gereken fiziki bir işyeri kullanmak zorunda olan , noter, eczane, ecza deposu, anaokulu ve imalat yapan sanayi şirketleri gibi şirketler sanal ofis adresi kullanamazlar.

 

 


Etiket ; sanal, ofis, adres, yasal, sanal ofis, sanal adres, sanal iş adresi, sanal şirket adresi, sanal ofis adresi , sanal adres şirket kurmak, sanal ofis yasal mı, kimler sanal ofis kullanabilir , sanal ofis ltd kurulumu, sanal adres limited şirket kuruluşu, sanal ofis AŞ kuruluşu, sanal adreste anonim şirket kurmak